Județul Suceava pare a fi una dintre zonele foarte sensibile în fața riscurilor provocate de alunecările de teren. Cum ar trebui acționat la nivel de autorități pentru a stopa această problemă?
Primul pas pentru stabilirea strategiilor adecvate de prevenire, reducere, management și atenuare a riscurilor – este evaluarea pericolului, a vulnerabilității și a riscului de alunecare de teren, ceea ce privește atât victimele, cât și pierderile economice deopotrivă.
Conform informațiilor disponibile public, contractul pentru a doua inventariere a alunecărilor de teren în județul Suceava, după cea din 2015, a fost semnat la sfârșitul anului 2021.
Ca reper de bune practici, această mapare a alunecărilor de teren trebuie însoțită și de un plan foarte bine pus la punct de monitorizare, cu tehnologii de ultimă oră, precum și cu un sistem de alarmare în acest sens. Evaluarea riscurilor ar trebui să aibă ca rezultat numărul de persoane afectate și costul pagubelor cauzate de apariția fenomenului studiat. La fel, fiecare proiect de dezvoltare din județ trebuie să țină cont de aceste informații, să își adapteze proiectul la situația din teren, nu invers. Pagubele pot fi catastrofale, atât umane, cât și financiare.
Mai multe detalii gasiti aici: https://www.svnews.ro/opinia-specialistului-despre-alunecarile-de-teren-din-judetul-suceava-si-posibile-solutii/283422/