Recent, am comunicat rezultatele și concluziile unui al doilea studiu din satelit pe care l-am derulat pentru București și care ne-a arătat zonele sensibile asociate cu anumite linii de metrou aflate în dezvoltare. Studiul este realizat în perioada aprilie 2023–octombrie 2024, se bazează pe imagini hi-res și pe măsurarea a peste 2,681,778 de puncte.
Am rugat-o pe Blanca Payas, General Manager Sixense Iberia & Satellite, colegii noștri alături de care am derulat acest studiu, să ne spună mai multe despre tehnologia din spate, cum poate fi acest studiu utilizat și de ce este el esențial în orice dezvoltare a infrastructurii de transport.
Care este relevanța unui astfel de studiu pentru un oraș care are și va avea atât de multe proiecte de infrastructură subterană, după părerea dumneavoastră?
În prezent, orașele mari se confruntă cu multe provocări: creșterea populației, îmbătrânirea infrastructurii, efectele schimbărilor climatice sub formă de evenimente extreme. În aceste condiții incerte, administratorii și proprietarii de active necesită informații fiabile, pe termen lung, despre performanța și starea activelor, pentru a lua decizii informate privind operarea și întreținerea acestora.
Analizele retrospective InSAR sunt efectuate pentru a stabili istoricul deformării terenului și a activelor, fiind utile în etapele de planificare și investigare a amplasamentului unui proiect, dar și pentru protecția juridică, permițând identificarea infrastructurilor deja afectate de deformări înainte de începerea lucrărilor de construcție. InSAR va sprijini administratorul infrastructurii in Romania sau proprietarul în toate etapele ciclului de viață al activului, de la planificare, studii documentare și investigarea amplasamentului, până la construire și monitorizare.
Astfel, realizarea unui studiu InSAR detaliat și precis în București, care să cartografieze modul în care terenul și activele s-au deformat în ultimii ani, reprezintă un instrument strategic foarte important atât pentru contractanții privați, cât și pentru entitățile guvernamentale responsabile de construcția și întreținerea infrastructurilor urbane, fără a perturba dinamica orașului, locuitorii și proprietățile acestora.
Care este importanța unui studiu InSAR înainte de începerea unui astfel de proiect în general?
Principalele obiective ale studiului Atlas InSAR, realizat înainte de începerea unui proiect de construcție de mari dimensiuni, sunt:
• Detectarea deformărilor terenului sau a instabilității activelor preexistente, având un inventar al punctelor critice pentru a permite implementarea unui plan de protecție.
• Identificarea vulnerabilităților, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea unui plan eficient de protecție și monitorizare pe durata execuției. Astfel, InSAR va sprijini implementarea unui plan eficient de monitorizare.
• Realizarea unei hărți a stării pre-construcție, care facilitează controlul stabilității în timpul și după desfășurarea activităților de construcție și, foarte important, stabilirea responsabilităților în cazul producerii unor daune asupra activelor.
Povestiți-ne mai multe despre tehnologia și expertiza Sixense Satellite în acest sens.
Sixense Satellite a dezvoltat o soluție unică, integrată, pentru monitorizarea mișcărilor terenului, denumită Atlas InSAR. Tehnologia noastră utilizează un lanț avansat de procesare a datelor satelitare, cu granularitate ridicată a datelor, pe bază de inteligență artificială și algoritmi predictivi.
De mulți ani, Atlas InSAR a fost utilizat cu succes de organisme publice pentru monitorizarea activelor acestora, precum și în proiecte majore de inginerie civilă. Echipa noastră de satelit include experți radar, ingineri și geologi dedicați monitorizării de la distanță a mișcărilor terenului. Acest lucru ne oferă o înțelegere profundă a analizei și gestionării datelor satelitare pentru a răspunde nevoilor clienților noștri.
Mai mult, echipa locală de ingineri români specializați în instrumentație terestră aduce expertiză și completează serviciile noastre cu date in-situ și un contact direct cu proiectele și nevoile acestora.
Unul dintre principalele avantaje ale Sixense este platforma Beyond, care oferă clienților un mod ușor de acces la proiectele și datele lor. Platforma noastră avansată WEB GIS, Beyond Monitoring, permite stocarea, vizualizarea și transformarea datelor de ultimă generație în informații acționabile. În plus, oferă posibilitatea de a integra măsurători de monitorizare in-situ cu rezultatele Atlas InSAR, oferind clienților un control scalabil și holistic asupra unei game potențial diverse de active.
Cum vedeți colaborarea dintre Sixense și autoritățile publice, începând de la acest studiu și expertiza implicată?
Setul de date privind mișcările terenului oferit de Sixense poate sprijini o varietate de nevoi și responsabilități ale autorităților și comunității. Rezultatele InSAR pot fi utilizate pentru a dobândi cunoștințe, a cartografia și evidenția vulnerabilitățile din clădiri și infrastructuri.
Informația este esențială pentru reducerea riscurilor, iar Sixense poate sprijini autoritățile publice în reducerea acestora, asigurând că orice contractant și/ sau terță parte afectată este bine informată și ia măsurile necesare pentru a proteja orașul, activele și comunitatea acestuia în timpul desfășurării proiectelor de infrastructură subterană.